Alles wat je moet weten over de 3-traps raket die je zaak van de corona hel naar de horeca hemel lanceert


Notice: Undefined variable: author_id in /data/sites/web/magnetischemarketingbe/subsites/symo.staging.magnetischemarketing.be/wp-content/themes/magma-bb-theme-child/content-single.php on line 27
Pierre Christiaens | Biografie

Delen: Verspreid de boodschap, niet het virus.


Verdomd moeilijk. Dat is deze hele corona situatie.

Je zaak is dicht, je klanten zitten thuis en je weet niet wanneer dit allemaal voorbij is. Je zou voor minder je kop laten hangen. En toch. 1 ding is zeker: er komt een dag dat dit allemaal voorbij is.


Echt waar. Het komt weer helemaal goed met je zaak.

Kom, we kijken samen eens naar de toekomst.


Het vooruitzicht van de horeca is als een 3-traps raket. Je weet wel: zo’n raket die in 3 fases naar de ruimte vliegt. Zo gaat het ook met deze coronacrisis. In 3 trappen kom je van de hel terug in de hemel.

Wat is zo een 3-traps raket precies ? Vanboven zit de cockpit. Dat is je zaak. Daaronder zitten 3 ‘trappen’, telkens met krachtige stuwmotoren en een heleboel brandstof.

  1. De eerste trap tilt je cockpit omhoog om aan de zwaartekracht te ontsnappen.
  2. De tweede trap bouwt voort op de snelheid die is ontwikkeld door de eerste trap en lanceert je cockpit verder de hoogte in, weg van de zwaartekracht.
  3. De derde trap brengt de cockpit in een traject naar je doel.

Maar eerst nog dit:


Gaat niet bestaat niet - Richard Branson
Gaat niet bestaat niet – Richard Branson (originele titel ‘Screw it, let’s do it: lessons in life)

Uit elke situatie bestaat een uitweg. Zelfs voor de meest benarde toestand is minstens 1 oplossing te bedenken. Meestal zelfs meer dan 1.

Richard Branson, de man die het Virgin imperium groot maakte, heeft een boek geschreven met de titel ‘Gaat niet bestaat niet’. Daarin lees je hoe hij verschillende keren in diepe ellende is beland. Bijna failliet is gegaan. Maar elke keer een uitweg heeft gevonden. Zelfs een topper maakt doffe ellende mee.

Terug naar onze 3-traps raket. Die brengt je terug van de hel naar de hemel. Ik heb de 3 trappen van onze raket elk een eigen naam gegeven.

  1. Trap 1: De deur op slot
  2. Trap 2: De deur op een kier
  3. Trap 3: Gooi je deur maar wagenwijd open

Trap 1: De deur op slot

Vandaag is je zaak gesloten. Je raket staat onherroepelijk stil op de planeet Corona. Het virus sluipt vervaarlijk rond. Het risico op een hoog aantal zieken en doden blijft hoog. Te hoog. De horeca is dicht. De zwaartekracht nagelt je zaak keihard vast aan de grond. Toch is er van alles dat je kan doen om brandstof te tanken. En zelfs om traagjes aan de zwaartekracht te ontsnappen.

Je kent die beelden van een lancering wel. Eerst de count down:
10 – 9 – 8 – 7 – 6 – 5 – 4 – 3 – 2 – 1 TAKE OFF !!

Dan vooral heel veel lawaai, massa’s stof, steekvlammen hier en daar. Die raket blijft precies stilstaan. En dan denk je: ‘gaat ze nu omhoog of niet ?’ Neen. Jawel ! Je raket begint te stijgen ! Ze ontsnapt aan die vervloekte corona-zwaartekracht !

Over deze eerste stap schreef ik mijn vorige blog artikel. Heb je het gemist ? Lees het nu.



Daarin lees je wat je kan doen in deze eerste fase ‘De deur op slot’.

  • Hoe kan je tijdens de sluiting in contact blijven met je klanten ?
  • 3 creatieve ideeën om je klanten een waardevol geschenk te geven dat jou niets kost
  • Zo vraag je op een toffe en effectieve manier steun aan je sympathisanten (zonder te schooien naar liefdadigheid)
  • 3 eenvoudige stappen om de vorige puntjes snel in de praktijk te brengen.

Laat in deze eerste fase vooral de moed niet zakken. Kop op. Je kan van alles doen om je zaak voor te bereiden op de tweede trap. Begin er vandaag nog aan. Barack Obama zegt het zo:


Verandering zal niet komen als we wachten op iemand anders, of als we wachten tot later. We wachten op onszelf. Wij zijn de verandering die we zoeken. (Change will not come if we wait for some other person, or if we wait for some other time. We are the ones we’ve been waiting for. We are the change that we seek.)

Barack Obama

Blijf in contact met je klanten. Zorg dat ze je niet vergeten. En verdien zoveel cash als mogelijk. Zelfs al is dat veel minder dan vroeger.

Als ik nog meer inspirerende voorbeelden ontdek, deel ik ze zeker in een volgende blog. Beloofd.

Het ziet er overigens naar uit dat deze eerste fase (de deur op slot) stilaan op zijn einde komt. Wanneer weten we nog niet, maar misschien wel al in juni. Wat er dan gebeurt lees je in het volgende hoofdstuk.



Trap 2: De deur op een kier

Er komt straks een dag dat je zaak weer open mag. Of toch een beetje. Die dag is het virus is nog altijd actief. Maar minder mensen worden ziek en het aantal overlijdens blijft dalen. De horeca mag stilletjes opstarten met respect voor een aantal strikte maatregelen.

De raket gooit haar eerste trap af en begint aan haar reis naar de derde trap.



In deze fase mag je deur dus op een kier. Je kan zeer waarschijnlijk weer gasten ontvangen maar het wordt moeilijk. Het is nu super belangrijk dat je creatief bent en positief blijft. Toon wat er wél kan in plaats van wat er niet kan. Je moet deze fase toch door. Het goede nieuws is dat deze tweede trap je weer dichter bij de derde trap brengt.

De maatregelen waaronder je deur op een kier mag, zijn nu nog niet bekend. Maar ik heb sterke vermoedens wat de horeca maatregelen worden. Daarvoor kijk ik gewoon naar de voorwaarden waaronder bedrijven en winkels weer mogen opstarten.


Zo kunnen de maatregelen er straks uit zien.

Pas op, ik wil echt benaderukken dat dit mijn eigen speculaties zijn. Toch raad ik je aan om over elk van deze mogelijke maatregelen grondig na te denken: als deze maatregel erdoor komt, hoe kan ik dat toepassen in mijn zaak ? In een volgende artikel ga ik veel dieper in dieper op elk van deze maatregelen. Dan zoeken we samen naar oplossingen en goeie voorbeelden.


  • Wie mag binnen ? En hoeveel mensen ?
    • Een beperkt aantal mensen. Hoeveel weten we nog niet.
    • Mensen die onder 1 dak wonen mogen nu al samen activiteiten buitenshuis ondernemen zonder afstand te houden. Misschien mogen mensen uit 1 gezin straks samen aan tafel met een afstand tussen 2 verschillende tafels.
  • Afstand houden
    • In winkels mag er 1 persoon per 10m2 binnen. Daar lopen mensen natuurlijk rond en dat verhoogt het risico op besmetting. In je horeca zaak zitten je gasten aan tafel.
    • Ook in kantoren zitten mensen neer. Daar is de basisregel dat 2 personen 1.5m afstand houden. Wordt 1.5m afstand tussen 2 tafels van maximum 4 of 6 personen de horeca norm ?
    • Eventueel met een scherm tussen de tafels ?
    • Afstand tussen bediening en gasten zal ook nodig zijn. Eventueel kan je opdienen op een centrale tafel en halen de klanten daar zelf hun bestelling af ?
    • Of rijd je met een serveertafeltje op wielen de consumpties tot bij de tafel en ga je dan achteruit zodat de gasten hun glazen of borden zelf kunnen nemen, met respect voor de minimale afstand ?
  • Elkaar niet kruisen
    • In bedrijven is de regel dat mensen elkaar niet mogen kruisen. Omdat je dan de afstand niet kan respecteren.
    • Kan je met pijlen op de grond looplijnen aanduiden in je zaak ?
    • Eenrichtingsverkeer respecteren, bijvoorbeeld links loop je naar achter en rechts kom je weer naar voor.
    • Kan je daar waar mensen elkaar echt moeten kruisen een voorrangsregel afspreken ?
    • Zou het kunnen dat mensen aan tafel geen mondmasker moeten dragen maar wel van zodra ze rechtstaan en rondlopen ? Dan kunnen ze de minimale afstand namelijk niet meer respecteren.
  • Hygiëne
    • handen veelvuldig wassen is een zekerheid.
    • Net als handgels aan de in- en uitgangen.
    • Als een gezelschap de tafel verlaat wordt het zo goed als zeker verplicht de tafel en stoelen te reinigen.
    • Hetzelfde geldt voor klinken, handvatten en andere voorwerpen die mensen aanraken.


Een belangrijke vraag: kan je rendabel werken in deze ‘deur op een kier’ fase ?

1 ding is zeker: de capaciteit van je zaak vermindert. Minder tafels, minder stoelen minder klanten. En je kosten gaan omhoog doordat je bijvoorbeeld voortdurend gaat ontsmetten. En omdat je personeelskost over minder klanten moet worden ‘verdeeld’.


Belangrijke tip:
Dit moet je nu zeker doen: bereken hoeveel ‘couverts’ of klanten je moet kunnen bedienen op een dag om minstens uit de kosten te komen. Als je dat getal kent, weet je of je voldoende kan verdienen om in deze fase open te gaan.


Stel dat je vroeger 50 klanten per dag over de vloer kreeg. En met de corona maatregelen kunnen er maar 15 per keer naar binnen. Is dat genoeg om uit de kosten te komen ? Wat kan je doen om toch rendabel te worden ?

In een volgende blog artikel gaan we daar verder op in. Hou je mailbox de komende dagen in de gaten.


Het wordt alleszins een moeilijke oefening. Met vallen en opstaan. Probeer veel verschillende oplossingen uit om tot de meest veilige en rendabele situatie te komen. Dat uitproberen kan je nu al doen. Wacht niet. Begin vandaag nog. En weet dat het normaal is dat zoiets met vallen en opstaan gaat. Zelfs Thomas Edison, uitvinder van talloze elektrische toestellen en stichter van het giga succesvolle bedrijf General Electric zei daar het volgende over:


‘Ik heb niet gefaald. Ik heb alleen maar 10.000 manieren gevonden die niet werken.’ (I have not failed. I’ve just found 10,000 ways that won’t work.)

Thomas A. Edison

Deze corona situatie is nieuw voor ons allemaal. Stel je op als een pionier en probeer 10 verschillende oplossingen om er 1 te vinden die werkt in jouw zaak.



Trap 3: Gooi je deur wagenwijd open: de weg naar de hemel is vrij.

Wat zien we daar allemaal naar uit ! Ik voel nu al het plezier kriebelen in mijn buik. Er komt namelijk een dag dat de mens een vaccin ontwikkelt. En dat we beschermd zijn tegen deze vreselijke covid 19 gesel. Net zoals bijna niemand vandaag nog mazelen krijgt, of de bof, zal ook iemand nog covid 19 krijgen. Een geweldig vooruitzicht.

Je raket gooit nu de tweede trap los. Ze is namelijk helemaal aan de zwaartekracht van planeet Corona ontsnapt. Ze zweeft gewichtloos en sierlijk naar haar ultieme doel: de horeca hemel !

Die dag kan je weer gewoon werken zoals je tot 12 maart 2020 hebt gedaan. Gewoon de deuren open gooien en gasten ontvangen. Heerlijk. Voor jou én voor je klanten. We zijn ervan af !



Wanneer valt die dag ? Niemand weet het. Maar elke ochtend als je opstaat komt de verlossing dichterbij. Zalig.


Echt waar. Het komt weer helemaal goed met je zaak.


Delen: Verspreid de boodschap, niet het virus.

Pierre Christiaens
Contacteer mij: christiaens @ symoparasols.com https://symoparasols.com

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.